.comment-link {margin-left:.6em;}

Haderslev Musikforening af 1987

Foreningen arrangerer klassiske koncerter med både nye og ældre værker. Foreningen modtager støtte fra bl.a.: Statens Kunststyrelse, Sønderjyllands Amts musikudvalg og Kulturelt Samråd, Haderslev.

14 april 2008

Formandsberetning

Haderslev Musikforening, Foråret 2008

I den denne sæson har Haderslev Musikforening haft 21- års fødselsdag og i bestyrelsen har vi glædet os meget over, at tilskuerantallet generelt må siges at ha´ været ganske højt. Desværre kan vi ikke sige det samme om foreningens økonomi, som er mere end skrantende, hvilket går igen i samtlige af årets bestyrelsesreferater. Selvom vi heldigvis hvert år modtager penge fra flere af de fonde, vi har tilsendt ansøgninger og i år har solgt flere løssalgsbilletter end sidste år og bestyrelsen vedvarende gør alt hvad den kan, for at ryste gode ideer ud af ærmerne og altid forsøger at hverve flere medlemmer, så bliver jeg nødt til at sige, at det er med en vis ængstelse, jeg som formand imødeser foreningens fremtidige eksistens. Ikke kun dagligvarer er steget i pris, men kunstnerne forlanger generelt højere honorarer og kørepenge, så det kan ind imellem opleves ret ubehageligt, at måtte kæmpe en sej kamp, for at spare de sidste par tusind kr. Også på årets generalforsamling i Viborg, hvor De Samvirkende Danske Musikforeninger holdt møde i september, blev der generelt givet udtryk for stor utilfredshed med, at tilskuddene fra det offentlige ikke er fulgt med prisniveauet og på grund af den forsinkede Finanslov, mangler vi stadig at modtage officielt tilsagn fra Statens Kunststyrelse, om vi vil modtage den årlige sum vi "plejer" at få! Så der er grund til en vis bekymring, selvom vi da heller ikke lige sådan vil tillade pessimismen helt af få overtaget, men vi har været nødt til at spare hvor vi kunne og i 1. omgang valgte vi at spare annoncekronerne væk. Det var baggrunden for det lille spørgeskema, vi havde lagt på stolene ved sidste koncert. Også annoncer er blevet meget dyre og har de ikke den tilsigtede effekt, er der ingen grund til at bruge de sparsomme midler her. Resultatet af spørgeskemaet var da også, at de fleste tilhørere overvejende havde læst om dagens koncert i foreningens folder og i de foromtaler, vi tilsender aviserne og som er udgiftsfrie - faktisk opgav kun forsvindende få, at de var kommet p.gr. af plakater og annoncer, så bestyrelsen ønsker her at lægge det ud til en diskussion, om vi fremover helt skal undlade at annoncere vores koncerter i aviserne?

I den forløbne sæson har bestyrelsen afholdt 5 møder og vi har hen over året været aktive if. med deltagelse i forskellige kulturmøder og konferencer, vedligeholdelse af vores elektroniske dagbog (vores BLOG), opbygningen af en ny foreningshjemmeside og de lokale Musikhusplaner.
Som I har kunnet følge i dagspressen, er Haderslev Kommune i fuld gang med at opføre et nyt Musikhus på Louisevej, et hus som primært skal huse byens Musikkorps, men også være koncertsted for Haderslevs Musikskole og Musikforeningen. Byggeriet skrider planmæssigt frem, der bliver formentlig rejsegilde til maj og huset forventes at stå færdigt i starten af november i år og foreløbig har vi sammen med de øvrige brugere, deltaget i to byggemøder på Rådhuset. Går det som planlagt, får byen et æstetisk, smukt indrettet hus med plads til 150 tilhørere i en af landets bedste kammermusiksale, som bl.a. udstyres med behagelige stole og et helt specielt akustisk vægtæppe, som kan justeres efter de forskellige musikalske behov og krav, som stilles til salen Desværre har Kommunen foreløbig ikke taget højde for udgiften til et flygel, men forudsat at det vil lykkes at finde en sponsor, kan vi i Musikforeningen glæde os til at få lov til at kunne benytte huset gratis og ikke mindst - til at få løst problemet med de besværlige adgangsforhold, vi har her på Seminariet, for det nye Musikhus bliver i éet plan! Foreløbig afventer vi dog sagens gang og er opmærksomme på fortsat at holde muligheden for at bruge seminariets sal åben, men vi ser frem til samarbejdet med Musikhusets øvrige brugere, som forhåbentlig også kunne resultere i, at ikke bare flere unge Musikskoleelever, men også husets øvrige besøgende, kunne få øje på Musikforeningens tilbud.

Hvordan gik så den forløbne sæson? I september sendte vi, via Kommunens nye Kulturkonsulent, Lisbeth Johansen, et brev ud til alle byens folkeskoler og til Musikskolerne i Kolding og Haderslev, hvor vi indbød til en familievenlig koncert, med Pianisten Jakob Nielsen fra Århus.Hans visuelle koncept med at spille klassisk musik, ledsaget af visning af små stumfilmsekvenser og kameraoptagelse af hans klaverspil, blev en festlig start på sæsonen og vi kunne glæde os over at der forrest blandt tilhørerne sad omkring 12 små og større børn, som havde fulgt opfordringen til at få en anderledes oplevelse. Oven i købet blev de største børn siddende til koncertens 2. del, hvor Jakob Nielsen meget smukt spillede Beethovens Eroica-variationer og hvor han, på opfordring fra en tilhører, fortsatte med at lade kameraet vise sine hænders arbejde på tangenterne.

I samme måned havde vi en fornem Bachkoncert i samarbejde med Domsognet, hvor Barokviolinisten, Jens Astrup - også fra Århus, på samme dag fremførte Bachs 3 solosonater og 3 Partiter i Domkirken. Desværre trak koncerten ikke så mange tilhørere som vi kunne ha´ håbet, hvilket bl.a. resulterede i, at den planlagte fællesspisning i "Fiskehuset" ikke blev til noget, men 35 mødte op om eftermiddagen, hvoraf en del også var at finde blandt de 24 fremmødte om aftenen. Vi der kom, fik en smuk, refleksiv oplevelse og var enige om, at det var en stor og beundringsværdig præstation!

I oktober havde vi genhør med et ungt talent fra byen, den dygtige amatørcellist Kresten Skak, som i dag arbejder som forsker ved NOVO Nordisk. Sammen med professionelle venner, dygtige musikere fra USA, Australien og Ukraine, blev der veloplagt spillet trioer af Kokkonen og Rachmaninoff. Jeg mener at kunne huske at ikke mindst den unge kvindelige pianist imponerede mange - hun havde så sandelig sit at se til i Schumanns Klaverkvintet! I november hørte vi blæsertrioen "Trio Tre Træ", tre symfoniorkestermusikere på fløjte, klarinet og fagot, i et elegant og fint varieret program, som de fortalte om undervejs. Og efterfølgende meldte den lokalt bosatte fløjtenist sig endda ind i Musikforeningen!

Personligt havde jeg set frem til at høre den sjællandske strygetrio "Aristos", som i januar i år gæstede Musikforeningen med et program af nyere musik. Trioens berømmelse var løbet i forvejen og vi kunne sammen glæde os over et smukt sammenspil, et stort teknisk overskud og masser af ung energi! Cellisten, Jakob Kullberg er samtidig en rigtig handelsmand, så vi får fornøjelsen af et genhør med ham til efteråret.

I februar strømmede det ind af døren med så mange tilhørere, at vi måtte bære ekstra stole ind!Eftermiddagen bød på Lieder fra mange lande og på italienske operaarier og alle fremmødte fik en stor og meget festlig oplevelse, ved at høre den Kgl. sopran Tina Kiberg og den herligt galante" helte-tenor," Niels Jørgen Riis, som begge blev aldeles fremragende akkompagneret af pianisten Tove Lønskov. Den koncert blev sæsonens absolutte topscorer, med næsten 90 tilhørere! Til Martskoncerten, med harpenisten Joost Schelling og sønnen, operasangeren Simon Schelling, var der ikke mødt samme antal tilhørere frem, men jeg har hørt flere tale om, at det blev en fin eftermiddag, med dejlige sange og smuk musik af bl.a. Benjamin Britten og Gabriel Fauré. En enkelt tilhører gav ligefrem udtryk for, at det var så absolut den bedste koncert hun havde oplevet, i de mange år hun havde været medlem af foreningen!

Her i aften har vi besøg af Den Nordiske Strygekvartet, som foreningens sekretær, Annette Jørgensen, mødte if. med en Stryger Master Class i Kolding, hvor hun var den ene af akkompagnatørerne.

I den kommende sæson har vi planlagt koncerter følgende datoer:
21/9 starter den nye sæson, hvor vi påtænker at overtale Symfoniorkestrets afgående oboist, Jørgen Frederiksen, til at komme og spille med et mindre ensemble. 26/10 kommer cellisten Jakob Kullberg (fra Aristos), sammen med den nye klaverprofessor på Musikkonservatoriet i Kbh., svenskeren Niklas Sivelöv og spiller sonater af Beethoven, Brahms og Debussy.
23/11 - om alt går vel begynder Musikforeningen så fremover at afholde sine koncerter i det nye Musikhus og vi forhandler i øjeblikket med den unge sopran, Signe Asmussen, som vi gerne vil ha´ til overvejende at fremføre et Lied-program.
18/1 -09 får vi besøg af den nordjyske strygekvartet "MIRA". De 4 unge spiller Griegs store g-molkvartet og et helt nykomponeret værk af komponisten Bo Gunge, som i anledning af "Musikkens dag" d. 30/10, er blevet bedt om at skrive en strygekvartet, som 4 kvartetter i landet skal opføre på samme dag.
22/2 skal vi ha` en ren barokkoncert med barokensemblet "Handel With Care", 5 unge kvinder: to sangere, en sopran og en mezzosopran, en cembalist, en barokviolin og en barokcello.
22/3 kommer den unge danske pianist, Rikke Sandberg, som for øjeblikket er ved at indspille en ny cd med værker af Rachmaninoff. Vi skal høre værker af Rachmaninoff, samt lidt Brahms.
Til generalforsamlingen d. 19/4 har vi spurgt det lokale, dygtige unge strygeensemble "Sirenerne" om de vil kunne komme og foreløbig afventer vi svar på om de vil kunne.
Til slut vil jeg på bestyrelsens vegne takke alle sæsonens tilhørere og nye, såvel som gamle medlemmer for den forløbne sæson. Foreningens eksistens er afhængige af jeres deltagelse og jeres begejstring og vi er meget glade for den positive og varme støtte, vi altid møder. I er et dejligt publikum, som uden undtagelse får velfortjent ros fra alle vores kunstnere. Bestyrelsen siger også samtlige økonomiske sponsorer stor tak for den velvillige støtte, foreningen har modtaget og af kassererens regnskab vil I kunne se, hvem der har været så venlige at betænke os. I den forbindelse siger vi også tak til vores lokale sponsor, Fuglsang Bryggerierne, for venlig sponsorering af øl og vand.

Personligt vil jeg sige bestyrelsen stor tak for et godt samarbejde, for god energi og et altid inspirerende og fornøjeligt samvær og også en særlig tak til foreningens revisor, lektor Hans Fich, for trofast revision af regnskabet og for mange gode råd og ideer, også med hensyn til annoncering. Også tak til Højgaards Gartneri for omhuen med de kønne blomsterbuketter, vores kunstnere altid modtager med megen glæde.Som afslutning vil jeg opfordre alle medlemmer til fortsat at komme med ideer til fremtidige kunstnere og ensembler og så håber jeg vi får en god generalforsamling. Tak.

Gitte Hørup, 13. april 2008.

Etiketter: ,